[Diablo] Singleplayer Savegame

Dyskusje, pomoc i wszystko związane z:
- Diablo (klasyczne Diablo 1 oraz mody do Diablo I)
- Diablo Pre-Release Demo, Diablo Battle.Net Beta, Alpha (wczesne wersje)
- Diablo: Hellfire (oficjalny dodatek do Diablo)

[Diablo] Singleplayer Savegame

Postprzez mR_PaXtoN » 29 sie 2010, o 15:54

Chciałbym się podzielić z Wami na temat, bardzo drażniącego mnie systemu, który pojawił się już w Diablo 2, i najprawdopodobniej pojawi się w Diablo 3. Dotyczy to opinii na temat samego trybu singleplayer.

Wyczytałem na jednej ze stron internetowych ciekawą opinię :

i najglupszy pomysl jaki mogl zaistniec, kiedy zabijemy wszystkich bossow i przejdziemy cala gre, to po ponownym zagraniu (ten sam poziom trudnosci) bossowie nadal laza po swiecie jakby niby nic się nie stalo. Cala sprawa jest bez sensu, bo jak to wyglada w przypadku historii. Podchodzimy do jakiegos mieszkanca wsi, pytamy się o jakiegos bossa i dowiadujemy się ze nie zyje dzieki nam, a tym czasem on chodzi dalej w okolicach wioski! Bledow w grze jest wiecej, ale nie chce mi się ich wypisywac.

Zgadzam się w 100%, lecz zaraz wytłumaczę to po mojemu. . A raczej wypłaczę się ;).

Od kiedy zacząłem grać w Diablo 1. Gra była złożona do kupy. W trybie singleplayer jednorazowo pozamiatałem poziom, po czym czasem nawet wracałem oglądać swoje dzieło jakie siałem tam zniszczenie ;). W szczególności takie poziomy jak komnata Leorica. Bohater wchodzi . . . Jest cisza, pustka widać że już jest po fakcie. Demonów nie ma.

To jest jedna rzecz. Druga rzecz sam savegame. Jak odpaliłem pierwszy raz Diablo II i sobie wyczyściłem siedlisko zła, szczęśliwy zapisałem grę, chciałem dokończyć później. . a TU !!?? Bohater w mieście, te same potworki biegają po mapie jak by nic. I kolejne 10-15 minut potrzebuję na dostanie się do miejsca gdzie chciałem kontynuować grę . . BZDURA!!. Przynajmniej w trybie single. Dla tych, którzy grają w multi ma to jakieś solidne uzasadnienie. Również dla tych, którym zależy na szybszym zdobyciu poziomu wyższego i cofać się po parę razy do mefista itp. Chęć znalezienia itemów itp. Jak dla mnie . . . Zabijesz raz i koniec ! Druga szansa się nie powtórzy. Idziesz dalej . .

Jak dla mnie standardowe zapisanie gry jest najlepszym rozwiązaniem. Respawn potworów, wpływa na brak klimatu w trybie single a tym bardziej moje nerwy, gdzie nagle potrzebuję wyłączyć grę, a muszę się spieszyć
do miejsca gdzie spokojnie będę mógł zapisać grę . . BZDURA !

Co wy o tym sądzicie? Jakie jest Wasze zdanie ?
mR_PaXtoN
Fallen One

Re: [Diablo] Singleplayer Savegame

Postprzez Kalais » 29 sie 2010, o 16:04

hehe, miałem to samo za pierwszym razem gdy grałem w D2 x lat temu. Zapisałem stan gry, następnego dnia load, a tu wszystko od nowa się wygenerowało i nie ma hektarów z trupami, tylko wszyscy się odnowili. Moim zdaniem zupełnie to bezsensu w singleplayer. Powinien być zwykły full save.

W trybie MP jest to oczywiste, tam nie ma save, save'uje się tylko postać.

W d3 pewnie nie będzie sensu grać w single, bo niczym się nie będzie różnił od multi moim zdaniem, i tak będzie potrzebne połączenie z battle.net żeby zagrać w single (przynajmniej tak jest w sc2). Generalnie dla samotników "single multiplayer" na hasłowanej grze i tyle :P

Ale fakt faktem, powinno być jak w Diablo 1, full savegame, z trupami itd., wyczyszczonymi salami itd.
P.S. No i mamy następną wyższość d1 nad d2 :D
I barely escaped from ....... the Butcher...!
Diablo | Diablo 3 Exp | Diablo 3 Gem Calculator | Torchlight 2 | Shakes & Fidget | WarCraft 2 | Knight Online
Kalais
Właściciel Biblioteki

Postprzez mR_PaXtoN » 29 sie 2010, o 16:45

Boję się, że nie zostanie to uwzględnione w diablo 3 :/.
mR_PaXtoN
Fallen One

Postprzez Aragorth » 29 sie 2010, o 21:11

i czego sie tu bac, w dzisiejszych czasach i tak sensem bedzie grac tylko multi :)
zreszta pewnie i tak nie pograsz w single bez podlaczenia do BN wiec grac w multi i tyle ;)
Aragorth
Plague Eater

Postprzez Noktis » 29 sie 2010, o 22:30

zreszta pewnie i tak nie pograsz w single bez podlaczenia do BN wiec grac w multi i tyle

To dowaliłeś ;) To po co by robić singla skoro trzeba się z BN łączyć
Diablo 1 Hellfire - Kronika
Diablo 1 Mod - The Awakening
Noktis
Death Wing

Postprzez Kalais » 29 sie 2010, o 23:12

Noktis napisał(a):To dowaliłeś ;) To po co by robić singla skoro trzeba się z BN łączyć

Kalais napisał(a):W d3 pewnie nie będzie sensu grać w single, bo niczym się nie będzie różnił od multi moim zdaniem, i tak będzie potrzebne połączenie z battle.net żeby zagrać w single (przynajmniej tak jest w sc2). Generalnie dla samotników "single multiplayer" na hasłowanej grze i tyle :P
Diablo | Diablo 3 Exp | Diablo 3 Gem Calculator | Torchlight 2 | Shakes & Fidget | WarCraft 2 | Knight Online
Kalais
Właściciel Biblioteki

Postprzez mR_PaXtoN » 30 sie 2010, o 00:34

Aragorth napisał(a):i czego sie tu bac, w dzisiejszych czasach i tak sensem bedzie grac tylko multi :)
zreszta pewnie i tak nie pograsz w single bez podlaczenia do BN wiec grac w multi i tyle ;)

Nie dla wszystkich to fajna opcja ;). Ja jestem "Anty-Multi". Zawsze wszystko sam ;) Nie prześcigałem się z innymi "kto lepszy" w żadnej grze. Po prostu czerpię frajdę z grania w single i to mi sprawia przyjemność. Niezależnie od tego, czy ktoś mnie wyśmieje typu "LOL jaka słaba postać, jakie itemy itp". Przeszedłem. . Z mniejszym, większym trudem. I cieszę się z tego ;).
mR_PaXtoN
Fallen One

Postprzez Kazak » 31 sie 2010, o 20:16

Według mnie lepszy byłby zwykły zapis bez respawnu potworów, bo daje to wtedy możliwość wprowadzenia opcji oglądania następstw naszych czynów. Fajnie by było np. przenieść się w Diablo II z drugiego aktu do pierwszego i przyglądania się jak Łotrzyce szwendają się po klasztorze, sprzątają, porządkują itd. Dlatego mam nadzieję, że w Diablo III zostanie zaimplementowany zwykły system zapisów i tego typu smaczki :)
Kazak
Skeleton

Postprzez Kalais » 31 sie 2010, o 20:45

Hehe, no fajnie by było. Każdy by chciał coś takiego chyba zobaczyć. Nie mam pojęcia czemu tak dziwnie rozwiązali singleplayer save w D2.
Kalais
Właściciel Biblioteki

Postprzez mR_PaXtoN » 1 wrz 2010, o 02:01

Kazak napisał(a):Według mnie lepszy byłby zwykły zapis bez respawnu potworów, bo daje to wtedy możliwość wprowadzenia opcji oglądania następstw naszych czynów. Fajnie by było np. przenieść się w Diablo II z drugiego aktu do pierwszego i przyglądania się jak Łotrzyce szwendają się po klasztorze, sprzątają, porządkują itd. Dlatego mam nadzieję, że w Diablo III zostanie zaimplementowany zwykły system zapisów i tego typu smaczki :)

No jak by coś takiego się pojawiło . . . Narobiłeś mi apetytu na taki klimat. :P
mR_PaXtoN
Fallen One

Postprzez Phell » 15 paź 2010, o 22:29

Sorry, że odkopuje temat, ale myślałem, że tylko mnie drażni tryb rozgrywki single player w d2 i chcę się wypowiedzieć :) Swoją przygodę ze światem Diablo zaczynałem właśnie od Jedynki. Setki trupów, wsłuchiwanie się w głos zlecających zadania, radość z odkrywania nowych terenów, okrzyki radości ze znajdowania ciekawych przedmiotów... Czy muszę dalej wymieniać? :D Gdy dorwałem d2 to może nie za pierwszym przejściem gry ale za kolejnym...zaczęło mi brakować tego klimatu...tego zagłębiania się w fabułę i naszego wkładu w jej rozwój. Dla mnie respawn potworów zrobił z d2 masówę... grę dla pieniędzy i był strzałem w dziesiątkę Blizzarda jeżeli chodzi o zarabianie. Wg mnie w d2 (myśle o bnecie) ludzie nie grają dla tego, że jest ciekawa tylko dlatego żeby być lepszym od innych i dla wychwalania się "gosu itemami" i "pro charami" bo na to jest nastawiona rozgrywka w dwójce. A każdy potwór jest tylko potworem a nie wyzwaniem jak było w Jedynce... pozostaje się łudzić, że "zamieć" zaimplementuje w D3 chociaż część doznań z pierwowzoru. Zwykły save game i naprawde zabijanie potworów żeby już nie wstawały to by było coś:D Sorki, że tak długo, ale uratowaliście tym tematem mój światopogląd :D :D
"I'm sorry... did I break your concentration???"
Phell
Zombie

Postprzez UglukHa » 16 paź 2010, o 08:32

Az lezka się w oku kreci czytajac takie wypowiedzi :twisted: Fani D1 wciaz zyja! :D

Niesety obawiam sie ze w d3 jedynym wyzwaniem beda bossowie, a normalne monstery bede latwe i w duzych ilosciach.

Pelny save w diablo 1 to zupelnie normalna sprawa, a ten z d2 to ktos chyba cos pomyslil o.O

W d3 pewnie bedzie podobnie, bo tak jak Kal mowi, i tak trzeba bedzie sie polaczyc z battle net zeby grac. Single i multi raczej bedzie bez roznic. Dodatkowo dojda achievmenty itp i nawet granie w single, bedzie troche multi, bo bedziesz widniec w przeroznych rankingach.
Death and Decay -_-'
UglukHa
Winged Demon

Postprzez Kalais » 16 paź 2010, o 17:39

UglukHa napisał(a):Az lezka się w oku kreci czytajac takie wypowiedzi :twisted: Fani D1 wciaz zyja! :D

:D
Kalais
Właściciel Biblioteki

Powrót do Diablo - Dyskusja ogólna