[ME mod] Co wam się podoba w ME?

Dyskusje, pomoc i wszystko związane z:
- Diablo (klasyczne Diablo 1 oraz mody do Diablo I)
- Diablo Pre-Release Demo, Diablo Battle.Net Beta, Alpha (wczesne wersje)
- Diablo: Hellfire (oficjalny dodatek do Diablo)

[ME mod] Co wam się podoba w ME?

Postprzez Magcred » 6 lis 2010, o 12:52

W tym temacie, piszemy co wam się najbardziej podoba w ME, co was denerwuje oraz jest niepotrzebne. Moim zdaniem mod ma wielu plusów jak i minusów.

Plusy:
Miasto - wszystko jest bliżej, super sprawa, duży plus tutaj.
Przedmioty - sporo nowych, nawiązanych do Władcy Pierścieni, wszystko okey.
Czary - Thunder, Escape, czarów jest parę nowych, Resurrect do nauczenia, czary są ok.
Kasa - Zamiast 5.000, 65.000, super sprawa ;]
Trudność gry zwiększona - fajnie tylko uważam, że nie powinno być aż tak dużo potworów w jednym miejscu.
Sporo nowych prefiksów i sufiksów - ok.
Zmieniona grafika menu - mogła by być lepsza, ale nie mam zastrzeżeń.

Minusy:
Teleport w mieście - na początku uznałem to za dobry pomysł, ale teleportowanie postaci w mieście wygląda głupio a po drugie, skoro wszystko jest bliżej to po co to..?
Potwory - nie wszystkie mi się spodobały, wkurzały mnie szkielety na hell'u walące czerwonymi kulkami.
Ilość potworów - za duża, raz wchodząc na hell była tak duża ilość mobów, wszystkie rzucały jakimiś czarami, na ekranie po prostu masakra.. :D ..

Jak widać więcej plusów niż minusów, czyli mod dość dobry, dobra ale to tylko moje zdanie, a jakie jest wasze?
Żaden człowiek nie może przewodzić drugiemu, musimy być jednością.
Magcred
Hidden

Re: [ME mod] Co wam się podoba w ME?

Postprzez Kalais » 6 lis 2010, o 13:11

Ja w sumie napisałem wszystko co sadze o ME tutaj - http://diablo.kalais.net/d1me.html :)

A potworów jest tyle samo mi się wydaję, tylko są mocniejsze. W diablo, jak już masz w miarę silną postać, możesz sobie wbiec w środek sali i tłuc chain lightingiem. A w ME to nie działa, trzeba kombinować, wyciągać powoli potwory, grać taktycznie. Nawet level 50 łatwo ginie. I mi się osobiście to bardzo podoba. Od czasu jak się nauczyłem grać w ME, zwykłe Diablo wydaje mi się za łatwe :P
I barely escaped from ....... the Butcher...!
Diablo | Diablo 3 Exp | Diablo 3 Gem Calculator | Torchlight 2 | Shakes & Fidget | WarCraft 2 | Knight Online
Kalais
Właściciel Biblioteki

Postprzez UglukHa » 25 lis 2010, o 12:45

Przede wszystkim balans i poziom trudnosci.
Death and Decay -_-'
UglukHa
Winged Demon

Postprzez Przeor-ME » 26 lis 2010, o 00:48

Magcred napisał(a):fajnie tylko uważam, że nie powinno być aż tak dużo potworów w jednym miejscu.

potworow jest tyle samo ale sa mocniejsze
pewnie wbiegales w stado potworow i myslales ze je polozysz ;)
w me sie tak nie da

+1 do ugluka
Przeor-ME
Acid Beast

Postprzez Tiamath » 26 lis 2010, o 08:26

Ja wytrzymuje na nightmare kolizje z 5 guardian balrogami i 3 uruloki na raz. Niby tylko 8 potworów ale w ME to jest sukces.
Tiamath
Devil Kin

Postprzez Galahad » 29 gru 2010, o 22:02

Grałem kilka lat temu w Diablo. Teraz wróciłem, by zabić Morgotha... Tzn. by zrelaksować się przed sesją.

W ME podoba mi się to, że (stwierdzam to na podstawie pierwszych 10 poziomów lochów na poziomie Normal):
- mieszkańcy wioski znajdują się blisko siebie, chodzenie do Wirta i Adrii w niezmodyfikowanej grze było dla mnie bardzo, bardzo nużącee, specjalnie nie podnosiłem niektórych przedmiotów z ziemi, a teraz mogę wszystko szybko sprawnie sprzedać (tym bardziej, że teleportujemy się w centrum wioski),
- niektóre potwory wydają teraz inne odgłosy, wg mnie bardziej "przerażające", np. wyjące wilki (acid beasts) czy obdarzone niższym głosem orki (niektóre fallen ones).
- potwory otrzymały nowe umiejętności, np. szkielety chodzą pod ziemią, ludzie-kozy szarżują, scavengers plują kwasem,
- dodano co najmniej jednego nowego potwora (do tej pory widziałem tylko dwugłowego cyklopa),
- usunięto te zółte zombie, które permanentnie pozbawiają gracza punktów życia (nie były szczególnie kłopotliwe, ale jednak trzeba było pamiętać, że to właśnie one),
- nie ma już kapliczek zmieniających na stałe cechy.
- przyspieszono bronie dwuręczne (gram aktualnie dwuręcznym toporem, chwilowo gra mi się tak znacznie latwiej niż z zestawem s&s).

Nie jestem pewien ostatnich trzech punktów, przeczytałem to na jakimś forum. Zwątpiłem, gdy po wejściu na pewną kapliczkę wyświetlił mi się napis "energy comes at the cost of dexterity". Nawet jeśli ubyło mi trochę zręczności, to zapewne odzyskam ją pijąc eliksiry, więc w sumie nie jest to zmiana na stałe. Przypuszczam, że usunięto kapliczkę, która zabierała 10% many... Swoja drogą mam skądś czar Chain Lightning lev 2, a nie czytałem do tej pory ani jednej książki... Jest możliwe, że otrzymałem go wskutek "odpalenia" kapliczki?

Pozdrawiam wszystkich grających w Diablo 1 ; )
Galahad
Skeleton

Postprzez Kalais » 29 gru 2010, o 22:47

Witamy na forum :)
Trzy ostatnie punkty się zgadzają, zresztą podobnie jak te z początku. Co do chaina, grasz w single czy multi? Bo w single masa bugów, to jest mod tylko do Multi.

Jeśli grasz w Multi, to może jakaś kapliczka Ci go rzeczywiście dała, ale many raczej nie straciłeś. Nigdy nie testowałem kapliczek w ME w sumie, z przyzwyczajenia ich nie dotykam nigdy :P
Diablo | Diablo 3 Exp | Diablo 3 Gem Calculator | Torchlight 2 | Shakes & Fidget | WarCraft 2 | Knight Online
Kalais
Właściciel Biblioteki

Postprzez Galahad » 30 gru 2010, o 10:03

Gram w Multi. Wiem już, co mi się w ME nie podoba - nie mogę znaleźć pliku z moją postacią ;) Mógłbyś (mogłby ktoś) mnie oświecić, jak zrobić backup postaci?
Galahad
Skeleton

Postprzez Magcred » 30 gru 2010, o 12:53

Galahad napisał(a):Gram w Multi. Wiem już, co mi się w ME nie podoba - nie mogę znaleźć pliku z moją postacią ;) Mógłbyś (mogłby ktoś) mnie oświecić, jak zrobić backup postaci?

1. Ściągasz Diablo Saver.
2. Podczas gry, jak będziesz np. w Tristram, minimalizujesz ją.
3. Uruchamiasz ściągnięty, następnie wypakowany program.
4. Znajdziesz tam opcję save/load.
5. Zapisujesz swoją postać w plik.
7. Masz już backup postaci.
8. Wczytujesz ją programem.

Myślę, że pomogłem. Bless ;)
Żaden człowiek nie może przewodzić drugiemu, musimy być jednością.
Magcred
Hidden

Postprzez Kalais » 30 gru 2010, o 13:11

albo kopiujesz plik z postacią po prostu

tolkin_0.drv (z katalogu z windows)

ale nie ma jak brak backupu i ryzyko stracenia wszystkiego w drodze do Morga hyhy :D
Kalais
Właściciel Biblioteki

Postprzez BazylZ » 30 gru 2010, o 14:06

Właśnie to przydarzyło mi się w Święta.
A takie miałem fajne zabawki...
Zabiło mnie zaraz przy schodach i już nie dało się ich odzyskać.
Fajnie się dowiedzieć że jednak można ''zapisać grę'' w multi ;)
BazylZ
Scavenger

Postprzez Galahad » 30 gru 2010, o 16:54

Dzięki. Szukałem plików z rozszerzeniem .drv, nawet tych ukrytych, zapomniałem, że są jeszcze pliki systemowe... Grałem chwilowo na cudzym komputerze, dlatego pytałem, nie zamierzam rezygnować z wrażen typu"%&)^@ straciłem wszystkie przedmioty $%(*^@, już więcej w to nie gram" :mrgreen: Chociaż może niedługo zmienię zdanie :mrgreen:
Galahad
Skeleton

Postprzez Tiamath » 31 gru 2010, o 17:00

Galahad napisał(a):Dzięki. Szukałem plików z rozszerzeniem .drv, nawet tych ukrytych, zapomniałem, że są jeszcze pliki systemowe... Grałem chwilowo na cudzym komputerze, dlatego pytałem, nie zamierzam rezygnować z wrażen typu"%&)^@ straciłem wszystkie przedmioty $%(*^@, już więcej w to nie gram" :mrgreen: Chociaż może niedługo zmienię zdanie :mrgreen:

EPIC FAIL? :)
Tiamath
Devil Kin

Powrót do Diablo - Dyskusja ogólna